marime font: A A | ShareThis | trimite pe yahoo messanger | printeaza Print
« arhiva Concerte si Festivaluri

Iasi, capitala filmului

17 martie 2017
Publicitate

Festivalul "Serile Filmului Românesc" îşi deschide porţile pentru a 8-a ediţie, la Iaşi, în perioada 10-14 mai. Această ediţie a festivalului îi este dedicată regizorului Cristian Mungiu. Îndrăgostiţii de filme româneşti vor avea ocazia să se întâlnească cu îndrăgitul regizor chiar în prima zi a festivalului.

Nu mai este mult până când cinefilii se vor bucura de o serie de filme româneşti, selecţionate cu mare atenţie, chiar de invitatul special, Cristian Mungiu, dar şi de ambasadorul cultural, Irina Margareta Nistor. Anul acesta, regizorul revine pe meleaguri româneşti pentru a fi sărbătorit. Festivalul va fi deschis de o Gală dedicată împlinirii unui deceniu de când regizorul a fost premiat cu Palme d"Or pentru filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes.

În prima seară a Festivalului, regizorul se va întâlni cu colegii de platou, de regie, dar şi cu actorii cu care a colaborat pentru filmele regizate de el. Printre filmele selecţionate, pe marele ecran al Ateneului din Iaşi vor fi proiectate şi pelicule precum: "Occident", "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile"; "Amintiri din Epoca de Aur" sau "Bacalaureat".

În 2007, cel de-al doilea film al lui Cristian Mungiu, "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" a fost premiat cu Palme d'Or la Cannes. Filmul a primit ulterior mai multe premii pentru "Cel mai bun film al anului" din partea mai multor asociaţii internaţionale de critici de film. De asemenea, a câştigat premiile European Film Academy pentru "Cel mai bun film" şi "Cel mai bun regizor". S-a reîntors la Cannes în 2009 ca scriitor, producător şi co-regizor, cu filmul episodic cu Amintiri din Epoca de Aur" şi ca scriitor-regizor în 2012 cu După Dealuri - premiat cu două premii pentru "Cel mai bun scenariu" şi "Cea mai bună actriţă". Cristian Mungiu a făcut parte din juriul Festivalului Internaţional de Film de la Cann,es în 2013. "Bacalaureat" este al cincilea film prezentat la Cannes, premiat cu titlul "Cel mai bun regizor", în 2016.

Adauga comentariu:
Numele tau:
Comentariul tau