marime font: A A | ShareThis | trimite pe yahoo messanger | printeaza Print
« lista interviuri

Horia Vîrlan vă dă sfaturi utile pentru sezonul toamnă-iarnă

Cu ce trebuie să se aprovizioneze în această perioadă cei pasionaţi de gastronomie?

Vara aceasta a fost una călduroasă, iar acest fapt a grăbit coacerea mai devreme a legumelor şi fructelor. Prin urmare, cei care obişnuiesc să pună conserve pentru perioada rece ar trebui să-si procure deja legumele pentru zacuscă, şi anume: gogoşarii, vinetele, ceapa, roşiile şi ardeii graşi. Pot să cumpere şi roşiile pentru suc sau bulion, prunele pentru gem şi chiar castraveţi pentru murat. În afara ingredientelor de bază, aceştia trebuie să-şi faca rost de sare de calitate pentru conserve. Eu mai cumpăr de la munte, din zona Buzaului, sare fără iod, de salină, aceasta fiind ideală pentru murături. În afara sarii, gospodinele trebuie să se pregăteasca cu mărar uscat, cimbru uscat, ardei iute uscat, etc.
 
Care este cea mai mare greseală pe care o fac gospodinele în bucătărie?
 
Nu ştiu dacă pot generaliza hotărând care este cea mai mare greşeală a gospodinelor, dar aş putea spune ce este bine să evite. În primul rând, gospodinele trebuie să-si pregătească bucătăria pentru a putea gati, iar prin aceasta înţeleg să o utileze cu echipament de bucătărie, fără a apela la televizor, aparate de masaj, sistem audio sau mai ştiu eu ce mi-a fost dat să văd prin anumite bucătării. În al doilea rând, o bucătărie trebuie să fie dotată cu ustensile specifice, cum ar fi cuţite de calitate şi ascutitor, vase de gătit, roboţi, vase de măsură, etc. Nu în ultimul rând, gospodinele trebuie să aibă la îndemană cărţi de bucate după gustul lor, pentru a putea pune în practică ce văd sau gustă prin diferite restaurante.
 
Care ar fi cele 3 ingredinte pe care un om pasionat de gastronomie trebuie să le aiba musai la indemană?
 
Apa, sarea şi ceapa.
 
Ce noutăţi aduce acest sezon al emisiunii “Cireaşa de pe tort”?
 
Sezonul cu numărul 9 va fi unul plin de viaţă. Noutatea o reprezintă tematica săptămânilor. Anumite echipe vor găti în afara bucătăriei, altele vor găti în zona lor de baştină, alţii vor găti fără a avea buget de cumpărături. Va fi un sezon mult mai animat şi, bineinţeles, vor fi destul de multe vedete care nu au mai participat.
 
Cărei vedete din ultimul sezon, i-aşi da nota maximă si de ce?
 
Vai! Cred ca tu nu urmăreşti emisiunea! Eu nu notez participanţii niciodată, eu doar observ şi comentez de pe margine ce fac ei în bucătărie. Notele le dau musafirii, în funcţie de gustul sau simpatia lor.
 
Da-ţi ne o retetă de prajitură cu fructe vă rugăm şi o reţetă de gem sau dulceaţă de fructe, că a venit toamna.
 
Prăjitură cu piersici
 
Blat
 
- 200 g de făina
- 1 cub de drojdie de bere
- 2 linguri de zahăr
- Un pahar de lapte călduţ
- O lingură de unt topit
- O lingură de ulei de floarea soarelui
- Un ou
- Un vârf de cuţit de sare
 
Umplutură
 
- 250 g de brânză de vaci
- Un pahar de zahăr
- 1 pahar de smântână fermentată
- 2 ouă
- Un plic de zahăr vanilat
- Coaja rasă de la 1 de portocală
- Sucul de la 1 de portocală
- O linguriţă de amidon alimentar
- 1 kg de piersici spălate şi curăţate de coajă şi sâmburi
- 2 linguri de zahăr praf
 
Blat
 
Aşezaţi făina cernută într-un castron, faceţi o gropiţă şi zdrobiţi drojdia înăuntru. Adăugaţi o linguriţă de zahăr, 2 linguri de lapte şi sare. Amestecaţi puţină făină cu acestea şi formaţi o maia lipicioasă. Acoperiţi bolul cu o cârpă curată şi lăsaţi 30 de minute, apoi adăugaţi gălbenuşul oului şi restul ingredientelor, cu excepţia uleiului. Frământaţi un aluat destul de ferm şi acoperiţi-l din nou cu o cârpă, lăsându-l la cald 30 de minute.
 
Umplutură
 
 Încingeţi cuptorul la 200°C. Amestecaţi brânză de vaci cu 3 linguri de smântână, un ou şi albuşul rămas de la blat, 3 linguri din zahărul tos, amidonul, coaja şi sucul de portocală. Ungeţi o tavă cu ulei şi tapetaţi-o cu hârtie de copt.
 
Mai frământaţi încă o dată aluatul dospit, apoi întindeţi-l într-o foaie de dimensiunea tăvii şi aşezaţi-l în aceasta. Turnaţi compoziţia de brânză deasupra, apoi aşezaţi cât mai estetic piersicile. Bateţi oul rămas cu zahărul vanilat, restul de zahăr şi smântâna. Întindeţi uniform peste prăjitură aceasta glazură şi apoi coaceţi-o în cuptor timp de 30-35 de minute.
 După ce este gata şi s-a răcit, scoateţi prăjitura din tavă, eliminaţi foaia de copt, aşezând-o apoi pe o tavă. Acum tăiaţi-o în diagonale, formând romburi şi pudraţi-o cu zahăr praf.
 
 
Gem rapid de caise
 
Ingrediente:
·         2 kg de caise sau piersici
·         1.25 kg zahar
·         1 linguriţă de sare de lămâie
Mod de preparare:
 
Spălaţi fructele, apoi zvântaţi-le, scoateţi-le sâmburii şi amestecaţi-le, într-un vas, cu restul ingredientelor. Lăsaţi peste noapte, la rece, caisele, iar dimineaţa puneţi-le la fiert nu mai mult de 15-20 de minute. Puneţi compoziţia în borcane, lovindu-le uşor baza de masa, pentru a se aşeza bine compoziţia, apoi acoperiţi-le ermetic şi fierbeţi-le câteva minute in Bain-Marie ori ţineţi-le învelite într-o pătura veche ca să se răceasca încet.
 

Sursa: Pro TV Magazin
Adauga comentariu:
Numele tau:
Comentariul tau